Google Website Translator Gadget

tisdag 1 oktober 2013

Rättssäkerhet för våldtäktsoffer, finns den?

Inatt har jag drömt om sexuella trakasserier. Jag drömde att jag sa nej gång på gång, men människan ville i vilket fall inte låta mig vara.

Drömmen är såklart mitt undermedvetnas reaktion på det vi nyligen fått bevittna på hur rättslös en kvinna kan vara i vårt samhälle. Det jämställda Sverige på 2000-talet.

Den friande domen i hovrätten för de sex pojkarna i Tensta är inget annat än en skam för vårt rättsväsende. För trots att rätten finner berättelsen trovärdig, trots att pojkarna tagit ifrån flickan hennes kläder och mobiltelefon, trots att de låst dörren till och från, trots att hon med stor sannolikhet uttryckligen sagt nej, trots att de är i numerärt överläge så anser hovrätten att de inte gjort sig skyldiga till våldtäkt, för det faktum att flickan stannade kvar och inte gick därifrån är ett tecken på medgivande, eftersom hon inte befann sig i ett hjälplöst tillstånd!

Alltså borde hon i sitt förmodligen rejält chockade tillstånd haft sinnesnärvaro att hitta rätt på sina kläder och telefon, kollat om den tidigare låsta dörren blivit upplåst och helt sonika promenerat iväg därifrån vad pojkarna än tyckte om saken. Det faktum att hon sa nej är uppenbarligen inte ett tillräckligt nekande.

Om detta fall inte får resning i högsta domstolen och pojkarna fälls så finns inget rättskydd mot övergrepp i Sverige. Och om denna hovrättens tolkning faktiskt är i linje med lagen då finns det bara en väg att gå: Vi måste formulera lagen så att allt utom ett muntligt medgivande anses vara våldtäkt!

Och kanske är det dags att de som sitter i våra domstolar inte bara får utbildning i juridik. Det borde ingå en obligatorisk kurs i hur chock och rädsla påverkar en människa och kan leda till både förvirring, handlingsförlamning och oförmåga att få fram ett ljud. Denna kurs ska man dessutom behöva gå om vart tredje år, så att man är ständigt medveten om vilka krav som är rimliga och orimliga att ställa på ett brottsoffer i brottsögonblicket.

Skriv på namninsamlingen för att målet ska tas upp i HD.

Mer läsning rekommenderas i SvD, Dagens Juridik och i blogginlägget "Så säkrar du en fällande dom efter våldtäkt".

1 kommentar:

  1. Du missuppfattar hela rättsväsendet verkar det som. Juristerna ska endast ta hänsyn till juridiken. Övriga delar ligger utanför deras ansvarsområde och det är snarare lagstiftare och politiker du bör försöka påverka. Det är inte alltid så lätt att skriva lagtexter som du och många andra verkar tro. Att sedan försöka påverka ett enskilt rättsfall genom en sån namninsamling är att bete sig lika illa åt som de kriminella nätverken.

    Det vore högst märkligt att ta upp detta fall i HD eftersom en skärpning i lagen har gjorts efter att brottet begicks. Om brottet hade begåtts efter att lagändringen trädde i kraft så hade det sannolikt blivit en fällande dom även i hovrätten.

    SvaraRadera